In deze herfst & winter periode start ik een serie “the making of ” waarin ik zelf gefabriceerde gerechten met tekst en foto’s toelicht om leuke seizoens recepten toegankelijker te maken. Veel mensen kijken op tegen moeilijk uitziende recepten of denken dat ze het niet kunnen. Ik wil laten zien dat het maken ervan ontzettend meevalt en dat je alleen van het maken heel veel plezier kan hebben.
We trappen af met een klassieke hazenpeper, geïnspireerd door een gerecht van Julius Jaspers. Hier zie je het eind product en dan laat ik daarna zien hoe je daar komt 🙂
Wat heb je nodig: Hazenbouten (reken ca 350 gr p.p.), 2 witte uiten, 1 winterpeen, 1 prei, knoflook ,5 jeneverbessen, blaadje laurier,5 takjes tijm, 3 takjes rozemarijn, 100gr ontbijtspek in blokjes, 80 gr zilveruitjes, boter , 30 gr suiker, 150 gr ontbijtkoek, 30 gr pure chocolade geraspt en natuurlijk een volle fles rode wijn, met Lagrein geen chagrijn 🙂
Maak een marinade met de wijn, ui, peen, prei, knoflook, jeneverbes, en de kruiden , vul evt aan met water (of nog meer wijn). Laat de hazenbouten in z’n geheel afgedekt in de koelkast daar minstens 24 uur in zwemmen.
Zeef de marinade erna, en haal de hazenbouten eruit en maak ze droog met keukenpapier
Bak de spekblokjes zacht uit in 2 eetlepels olijfolie en zeef het. Bewaar de blokjes
Schroei de bouten rondom bruin in het spekvet, voeg de marinade toe en laat 2 uur tegen de kook sudderen met de deksel erop.
Haal de bouten eruit, laat wat afkoelen en pluk met 2 vorken in kleine stukjes het vlees van de botten
Breng het vocht met het vlees weer aan de kook en laat wat inkoken. Bak de zilveruitjes in de boter met de suiker en laat lichtbruin karamelliseren.
Doe de ontbijtkoek al kruimelend erin en laat oplossen, voeg de zilveruitjes, de uitgebakken spekjes en de chocolade toe en breng verder op smaak met peper en zout waar nodig.
De hazenpeper wordt nog lekkerder als je ‘m een dag van te voren maakt. Je warmt ‘m dan 20 minuten op 180 graden in de oven op, of zachtjes in de pan op het vuur.